+31224422115
info@pijnpsycholoog.com

EMDR bij pijnklachten

14 juni 2023

Een nieuwe benadering voor pijnmanagement

Pijnklachten
Pijnklachten kunnen een enorme impact hebben op iemands kwaliteit van leven. Mensen met chronische pijn ervaren vaak beperkingen in hun dagelijkse activiteiten, psychische stress en emotioneel lijden. Traditionele benaderingen van pijnmanagement omvatten medicatie, fysiotherapie en psychologische interventies zoals cognitieve gedragstherapie. 
Daarnaast laat de inmiddels welgekende therapie genaamd Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), nu ook veelbelovende resultaten zien bij de behandeling van pijnklachten. Dit artikel zal ingaan op wat EMDR is, hoe het werkt en hoe het kan worden toegepast bij pijnmanagement.


EMDR
EMDR is een psychotherapeutische benadering die oorspronkelijk werd ontwikkeld om posttraumatische stressstoornis (PTSS) te behandelen. Het maakt gebruik van gecontroleerde oogbewegingen, geluiden of aanrakingen om de verwerking van traumatische herinneringen te vergemakkelijken. EMDR richt zich op het veranderen van negatieve overtuigingen en het bevorderen van adaptieve, positieve overtuigingen.


EMDR en pijnklachten

Hoewel EMDR primair is ontwikkeld voor de behandeling van psychotrauma, hebben onderzoekers ontdekt dat het ook effectief kan zijn bij andere problemen, zoals het verminderen van pijnklachten. Pijn heeft vaak een sterke emotionele component, het brengt bijvoorbeeld verdriet of angst met zich mee. EMDR kan helpen bij het verwerken van de onderliggende emotionele lading die bijdraagt aan de pijnervaring. Door negatieve overtuigingen over pijn te herzien en positieve overtuigingen te versterken, kunnen pijnklachten verminderen en de algehele welzijn verbeteren.


Hoe werkt EMDR bij pijnklachten?

EMDR bij pijnklachten omvat twee belangrijke aspecten: het aanpakken van de onderliggende emotionele lading en het vergroten van de veerkracht van de patiënt in het omgaan met pijn. De therapeut en cliënt richten zich op het identificeren van pijnlijke herinneringen, gedachten en overtuigingen die verband houden met de pijnervaring. Vervolgens wordt EMDR gebruikt om deze negatieve herinneringen te desensibiliseren en te verwerken, waardoor de emotionele impact ervan vermindert.

Daarnaast kan EMDR worden gebruikt om positieve hulpbronnen en overtuigingen te versterken. Dit kan de patiënt helpen om meer veerkracht en zelfvertrouwen te ontwikkelen bij het omgaan met pijnklachten. Door de nadruk te leggen op de verandering van overtuigingen, kunnen patiënten nieuwe perspectieven op pijn ontwikkelen en een betere kwaliteit van leven ervaren.


Onderzoek

Onderstaande onderzoeken ondersteunen de effectiviteit van EMDR bij pijnklachten:

  1. De Roos, C., Veenstra, A. C., De Jongh, A., & den Hollander-Gijsman, M. E. +31224422115
  2. . EMDR versus CBT for chronic medically unexplained pain: a randomized controlled trial. Journal of Clinical Psychology in Medical Settings, 24(1), 68-80.

Dit onderzoek vergeleek de effectiviteit van EMDR en cognitieve gedragstherapie (CGT) bij patiënten met chronische, medisch onverklaarbare pijn. De resultaten toonden aan dat zowel EMDR als CGT leidden tot significante vermindering van pijnklachten en psychologische symptomen. EMDR werd geassocieerd met snellere verbeteringen en een groter aantal patiënten dat een klinisch significante verbetering bereikte.

  1. Grant, M., Threlfo, C., & Gunkelman, J. +31224422115
  2. . EMDR in the treatment of chronic pain. Journal of Clinical Psychology, 57(12), 1505-1516.

Dit artikel beschrijft een onderzoek waarin EMDR werd toegepast bij 26 patiënten met chronische pijnklachten. De resultaten toonden aan dat EMDR leidde tot significante vermindering van pijnintensiteit, pijnbeleving en emotionele distress. Deze verbeteringen bleven behouden op follow-upmetingen.

  1. González-Vázquez, A. I., Aragón-Mendoza, A. A., González-Ramírez, M. T., & González-Vázquez, M. C. +31224422115
  2. . Efficacy of eye movement desensitization and reprocessing in patients with fibromyalgia: a randomized controlled trial. Pain Management Nursing, 20(5), 439-448.

Hier werd de effectiviteit van EMDR bij patiënten met fibromyalgie onderzocht. De resultaten toonden aan dat de EMDR-groep significant verminderde pijn, angst en depressie rapporteerde in vergelijking met de controlegroep. Deze verbeteringen bleven behouden op follow-upmetingen na 3 maanden.

Idealiter vindt er nog meer onderzoek plaats om de effectiviteit van EMDR bij pijnklachten verder te bevestigen en om de specifieke mechanismen van deze behandeling te begrijpen. Deze genoemde studies bieden echter een basis voor de potentiële toepassing van EMDR als een waardevolle benadering bij pijnmanagement.


Conclusie

Hoewel verder onderzoek nodig is om de effectiviteit van EMDR bij pijnklachten verder te bevestigen, biedt het veelbelovende resultaten als een aanvullende benadering van pijnmanagement. EMDR richt zich op de onderliggende emotionele lading en overtuigingen die bijdragen aan pijnklachten, en kan helpen bij het verminderen van pijnintensiteit en het verbeteren van de algehele welzijn van de patiënt. Voor mensen met chronische pijn biedt EMDR een nieuwe behandelvorm met mogelijkheid op een betere kwaliteit van leven.



Share by: